top of page
Útmutatás
Elengedhetetlen szabályok egy kellemes Vastu eredmény felé:
lejtés vastu elvek szerint

Elsődleges szempont:

Lejtés

A lakótér körüli szintkülönbségek és irányai.

A Tér - épület, terem, város, ágy, toll, atom, stb. - élő organizmus.

Ahogy az ember szíve dobog, a térnek is van szíve, ami pulzál és ellátja a teret kellő információkkal, energiákkal. Akkor jön létre egy ilyen szív, amikor a Tér kialakul és határokat kap, amiben tud dobogni és ami elválasztja a külvilágtól, egyénivé teszi. 

A Sthapatya Veda tudománya arról gondoskodik, hogy ez az újszülött organizmus egységben legyen a teremtő pozitív folyamataival és lehetőségeivel, illetve a Földdel és élőlényeivel, hogy boldogságot tapasztalhasson és adhasson. 

Nagyon fontosak a lejtések, viszont a teremtés belülről tágul kifelé, azaz egy igazi Vastu épülettel, vagy területtel egy erős szívet teremtve, ami kifelé hatékonyan befolyásolja, vagy akár felül is írja a külső behatásokat, sok védelem élvezhető. Ezért is a kerítésig főleg mérvadó a lejtés szabálya. Ezen belül meg van adva az is, mennyi a lejtés legjobb mértéke - se túl sok, se túl kevés. A kerítésnél feltételezett, hogy az a terület szívének dobogásával ritmusban van, illetve a kerítés annak a szívnek a kibővülését, testének határát képezi. 

Az irányokat is óriási tisztelettel kell kezelni és igazából egyenrangúan elsődlegesek a lejtés szabályaival. 

Az irány az, amerre nézünk, amerre az arcunk fordul, amerre haladunk. Az épületnek, vagy a területnek is van arca, amivel folyton egy bizonyos irányba tekint. A kapu, vagy ajtó, mint a száj. A sok ki-be járkálás az energiaáramlatot erősíti, mint a beszéd, vagy az evés, ami miatt nagyon fontos szereppel járul hozzá a külső és belső világhoz. Ott jön ki a zene leginkább a hangszerből - ami az épület, vagy a terület. 

Az épület és az emberi test is kedveli, ha az arca pontosan Keletre, vagy Északra néz, viszont a többi irányba is lehet nézni, nincs rossz főégtáj.

A mellékégtájak nézelődését épületeknek nem ajálnják, csak specifikus esetekben. 

Mérvadó az is, melyik elemet érintjük az épület arculatával, illetve ajtajával vagy kapujával. 

Az elemeknek megvan a helyük, minden esetben hozzájuk kell alkalmazkodni, ha eredményesen akarjuk kialakítani az oázist...

A Föld finom energiaszintjén 8x8 egységnyi. Átmérője a modern tudomány szerint 7926,57 mérföld. Emiatt a Föld átmérőjének 1/8-a a Föld palástjává válik - a felső és az alsó burkolatot összerakva -, a belső tér többi részét gáznemű anyagok és végül a közepén lévő tűz, 2 x 2 egységnyi nagyságú (Brahmasthan), foglalja el. A köpeny (talajrész) vastagsága a Föld egyik oldalán 495,41 mérföld. Ez a geológiai eredmény könnyen elenőrizhető. 

 

Lejtések

Lejtés

A lejtések és emelkedések az építkezési területen és körülötte elsődleges a letelepedés szempontjából.

A legfontosabb szempont, hogy a fő kerítésen belül merre ejt le a föld szintje.

Északkelet, Észak, Kelet és Északnyugat a legjobb választás lejtés szempontjából. Egy sík terület ugyancsak nagyon jó adottság. A többi iránnyal óvatosan kell bánni, ha a lejtések arra vannak, de sajátosságukra való tekintettel használhatóak sokmindenre - pl. szőlő termesztésére. Déli lejtés mindenkire, de különösen a férfiakra tekintve kedvezőtlen, a Délkeleti gyulladásos problémákat és veszekedést okozhat, míg a Délnyugat mindenkire nagyon negarív hatással bír.

A Nap és a Föld áramló energiáit ezeken a megfelelő lejtőkön keresztül könnyen be lehet fogadni. A reggeli napkeltébe például jó beletekinteni - csak amíg az fel nem jön a szintre -, gyógyítja a szemet. A Nap fényének a reggeli órákban a legéltetőbbek a sugarai, ami miatt a keleti bejárat a legjártasabb a legtöbb kultúrában. 

A szelek sem olyan erősek azokból az irányokból, úgyhogy megfelelő egy lejtés. A többi elem is ezeket a lejtéseket kedvelik. 

Adódóan a fentiekből Délen, Délkeleten, Nyugaton és főleg Délnyugaton lehet minden magasabb szinten, mint a letelepedésre kijelölt terület szintje, illetve a környezet szintje. 

Északkeleten a legmélyebb ponttal és Délnyugaton a legmagasabbal, a legkedvezőbb az emberi élethez, mely adottság, ha jól használják, simán 1000 év jólétet támogat. Ez egy áldott eset, hosszú élettel. 

Nyugaton, vagy Délen a legmagasabb ponttal és Keleten, vagy Északon a legalacsonyabbal, anyagi és általános jólét lehet az eredmény. 

Ellenkező adottságoknál a területen, illetve körülötte a hatások idő után veszteséget hozhatnak az élet minden terén. Délnyugati irányú lejtéssel kb. 10 múlva, míg Délre és Nyugatra kicsit később kezdődhetnek a bajok. A legrosszabb a Délnyugati lejtő, ahonnan a szél is pusztítóbb, mint bármelyik másik irányból és a napnak is csupán a 'még tüzes, de már használt' hullámai érkeznek.

Ha például a Délkelet déli része lejjebb van, mint az Északnyugat északi része, akkor azt úgy nevezik: "a problémák teremtője". 

Ha ez az eset fordítva adott, akkor viszont: "minden tevékenységben hírnév és név" az eredmény. 

 

Irányok

Irány

A keleti és nyugati, valamint az északi és déli vonalak, melyek a bolygón végig húzódnak, a Föld belső középpontjából származó vonalaknak számítanak. Ezek az irányvonalak más értelemben olyan vonalak vagy vezetékek, amelyek révén a Föld közepén koncentrált energia kiáramlik és elterjed az egész Földön. A nap-, a hold- és a csillagenergia abszorpciós vonalai is. Az égitestekből származó energiákon és az emberi életre gyakorolt ​​hatásukon kívül a Tér-Energia előnye örök, bőséges és kiemelkedő fontosságú.

Minden bolygó, beleértve a Földet is,  úszik, át van itatva az űr óceánjában, amely az energia forrása, tárháza, amely az összes megtestesült energiát fenntartja, beleértve az embert és a Földön élő más élőlényeket is. Ez az a létfontosságú energia, amelyet a Vaastu Shaastra szem előtt tart, amikor szabályokat és kódokat fogalmaz meg az épületek tervezéséhez.

A tájolás biztosítja az építkezés térbeli harmóniáját a Földdel. A városok orientációja kiemelt fontosságú a Vaastu városrendezésben - A lakó, vallási, oktatási és kereskedelmi épületek orientációja nagyon fontos. Az orientációs szabályok be nem tartása megzavarná a természettel való harmonikus életet.

Fontosabb jó irányba haladni, mint gyorsan haladni. Ez egy épületnél is érvényes. Sőt, járműnél, szobornál és bútornál is. Minden iránynak sajátos minősége és tulajdonsága van, ami a választásnál nagyon fontos szerepet kap. 

4 főégtáj, 4 mellékégtáj és 8 alsóbbrendű égtáj jellemzi az irányokat. Egy épület kizárólag a főégtájak felé nézhet. Ezt a főégtájakkal párhuzamos elrendezést "Suddha Prachee"-nak nevezik. Továbbá megengedett egy minimális fordulás egy alsóbbrendű égtáj felé, amit "Esa Prachee"-nak neveznek. Túl sok fordulás nem ajánlott, viszont olyan objektumot, amely Esa Prachee-ba van fordulva, még lehet korrigálni, illetve a több fordulás nem okoz kimondottan gondot.

Ami gondot okoz, az az "Agni Prachee", mely kedvezőtlen irányba fordulása miatt jön létre és az objektumot jövőére nézve negatívan befolyásol. Általában a nyugalom és az összeszedettség mély hiánya jellemzi az ott uralkodó energiákat. Nem javasolt se Otthonnak, se üzletnek, se Templomnak...

+ Ha az arca egy szobornak, az íróasztalnak, az épületnek, vagy a területnek pontosan Keletre, vagy Nyugatra néz, akkor az óra járásával csak ellentétesen fordulhat, ami Esa Prachee-t eredményez, azaz kedvező. 

- Ha órairányba fordul az arca, akkor Agni Prachee lesz az eredmény, ami nem kedvező. 

+ Ha az arca egy szobornak, az íróasztalnak, az épületnek, vagy a területnek, pontosan Északra, vagy Délre néz, akkor most a másik irányba fordulhat, azaz az óra irányába, ami Esa Prachee-t eredményez - kedvező. 

- Ha ebben az esetben az óra irányával ellentétesen fordul, akkor az egy Agni Prachee-t eredményez - nem kedvező. 

Suddha Prachee / párhuzamos a főégtájjal jó (legjobb lelki boldogságra törekvéshez, anyagi nézetek nelkül, VAGY nyílvános helyiségeknek).

Esa Prachee / kedvező fordulással jó (legjobb családoknak és embereknek, akik az anyagi és lelki jólétet egyaránt szeretnék).

Agni Prachee / kedvezőtlen fordulással rossz. 

Ez a három szabály érvényes épületnél, szobánál, szobornál és bútornál egyaránt. Járműveknél az irány egy bizonyos iránymutató minőséget ad meg, nem a haladási irányát, hisz kanyarodik minden irányba. Arra is hatással van ez a három szabály, melyik Prachee-ba tekintünk mi emberek, ami miatt ezekbe az irányokba érdemes fontos tevékenységnél fordulni (íróasztallal, ággyal pl.). 

Nem összekeverendő az alvási irányokkal, amikor a fej a test közepéhez való valamelyik irányban van. Ebben az esetben bármelyik Északi irányba (Északkelet és Északnyugat is) tilos a fejjel feküdni, míg a Déli gyógyító és a legjobb irány. Amikor Déli irányba van a fej - a test általában a jobb oldalán pihen, amikor a szívét nem nyomja és valószínűleg a jobb orrlyuka nehezebben kapja a levegőt, ami a jobb agyfélteke működését stimulálja, a tudatalattit, tehát pihentet -, az arca Keletre fordul, felébredésnél pedig Északi iányba mozog. Az Északi és Keleti irányba jó arccal fordulni, ami a felkelésnél megtörténik, viszont nem jó az Északi mágnesességget a fejtetőn befogadni alvás, vagy fekvés közben, ami hatása mindenféle zavart okozhat mentálisan és fizikailag is. Keletre a lelki egyensúlyt eredményezi a fekvési irány, míg Nyugati irányba nem annyira ajánlott a fekvés. Mellékégtájakba is fordulhat, kivéve az Északokat. Egy ágy iránya tehát mindenféleképpen ezekbe az irányokba igazodjon, amin felül a matematika rendezheti a pontos irányt - többek közt. 

Mind a 4 főégtájnak megvan a maga tulajdonsága és kedvező egyaránt. Tévhit, hogy csak a Kelet, meg az Észak a pozitív égtájak. Nyugati tájolás például tökéletes egy iskolának, mintahogy a Déli tökéletes egy Templomnak, vagy egy bíróságnak, vagy gyárnak. Nyugaton és Délen is vannak kedvező bejáratok mindennapi lakásoknak, vagy házaknak is, átlagos családokkal. 

45 féle energia-minőséget reprezentál egy parányi 'Vastu' részecske, aminek egy építmény az anyagi másolata. Ebből a 45-ből 33 felelős az energiaáramlásért a belső és a külső Tér közt, azaz a nyílászárók helyének a minőségére és a hatására utal. Ebből a 33-ból összesen 9 kedvező bejárati ajtónak. 

Minden oldalra jut így 2 lehetőség, míg Északra 3. 

A Kelet előretartó energiát tartogat, míg a Dél Isteni, spirituális, erős energiát eredményez. Nyugat a nyugodt, összeszedett irány, a kipihent és tudást rejtegető, kreatív irány, míg az Észak a gyógyító irány, álló, regenerálódó, Isteni irány.

Az irány választását erősen befolyásolja az épületet, vagy építményt körbevevő, vagy megközelítő út azzal, hogy hol és merre halad. Ha például csak északon van út, amin az épületet, vagy az építményt meg lehet közelíteni, az irány a létesítményben valószínűleg Észak lesz - de nem biztos. Dél nem lesz, az elég biztos. :-)  

A pontos irányt nem iránytűvel keressük. Ennek az az oka, hogy az északi pólus mágnesesen nem az északi póluson helyezkedik el, helyét folyamatosan változtatja, ami akár több fokos különbséget is mutathat a valós északhoz képest. 

Ehelyett egy 'Shanku' nevezetű eszközzel és a megfelelő technológiával kell megállapítani merre található a pontos égtáj és irány, amit a Föld és a Nap mozgása által lehet meghatározni. Ez a legősibb és legpontosabb eljárás. Látványos és oktató folyamat, ahogy az árnyék meghatározza az Időt, a méretet és abból az irányt. 

Vaastu Purusha Mandala Devata Pada - otthonunk főbejáratának hatása:

Home Entrance
vaastu purusha mandala devata

Surya - gyermekek halála 

Satya - távolodás barátoktól 

Bhrisa - válás a férjtől 

Antariksha - rombolás 

Agni - családfő halála 

Poosha - válság 

Vitata - férj halála 

Gruhakshata - gazdagság növekedése 

Yama - teljes rombolás és halál 

Gandharva - minden aktivitás fejlődése 

Brungaraja - baleset 

Mruga - gabona vesztesége 

Niruthi - halál 

Douvarika - abszorpció 

Sugriva - bőséges profit 

Pushpadanta - jó minőség 

Varuna - félelem barátoktól és tolvajoktól 

Asura - fáradtság 

Sosha - nagyon rossz anyagcsere, soványodás 

Papayakshma - bőrproblémák, leukémia 

Vayu - reumás betegségek 

Naga - mély félelem a kígyóktól 

Mukhya - gyors célbaérés lelki boldogságért 

Bhallata - brilliáns 

Soma - törekvéssel könnyedén előnyt szerez 

Bhujaga - halál a vízben 

Aditi - emésztési zavarok 

Diti - női nem elnyomása 

Esa - tűzbaleset 

Parjanya - vagyon elvesztése 

Jayanta - győzedelem 

Indra - név, hírnév 

Elemek

Elemek

Földünkön a Tér elem helye középen és Délnyugaton, a Víz elem helye Északkeleten, a Tűz elem helye Délkeleten, a Föld elem helye Délnyugaton (és mindenhol) és a Levegő elem helye Északnyugaton gyökerezik. A további elemekről itt olvashat. 

Az alkotóelemeknek pontosan meg van tehát a helyük és a szerepük a térben, mindenképp legalább annyira követelik a figyelmet, mint a lejtés, vagy az irány. Mitöbb, az irányok és a lejtések is az elemek befolyásai által alakulnak úgy, ahogy.

A főégtájak a keverékeit képviselik a mellékégtájakon uralkodó elemeknek, mint például a Kelet Tűz is és Víz is. Olyan, mint egy meditáló harcos, kettő 'ellentétes' energiát képvisel, melyek az élethez és az előrehaladáshoz elengedhetetlenek.

Mély nyugalomhoz, alváshoz nem igazán kedvező égtáj/irány, viszont meditálni, gyógyítani nagyon kedvező. Éber, aktív, mégis összeszedett és higgadt energiák jellemezik. Míg Délkelet felé fordulva egyre aktívabb és dinamikusabb az energia - konyha pl. Északkelet felé fordulva meg egyre higgadtabb és nyugodtabb - meditációs helyiség, újszülött szobája pl.

Egy tágas szép bejárat és előszoba Keleten különös minőségben tudja az épületet éltetni és védeni. A Nap reggeli sugarai finom fénnyel töltik fel az ilyen épületet - csukott ajtónál is. Kelet a leghatékonyabb irány a sötétség ellen. Ebben szerintem minden ősi nép egyetért. 

Természetesen a többi iránynak is megvannak a maguk előnyös és egyedi hatásai, ami miatt sokszor nem a Keleti irány ajánlott. 

A víz egy nagyon fontos elem és nem mindegy hol van, mi a szerepe. Nagyon pontosan meg van adva egy csap, kút, ivóvíztároló, szennyvíztároló, folyó, tó, helye és esetleges mozgási iránya. 

Ahol a lejtések jók, ott a Víz is jó irányban lehet. Máshol is adódik helye a víznek, de ott már csak a kijelölt helyén lenne a legjobb, illetve mondhatni ártalmatlan. 

A víz felerősíti és vezeti az energiákat, ami az Épületet befolyásolhatja. Az épületben is fontos a víz szerepe, így helye és folyási iránya nagyon mérvadó. Bár Északkelet a helye, a sarokban, vagy szutravonalon tilos a tárolása. 

A Tűz áram, sütő és elektromos berendezések által jelenik meg világunkban és főleg Délkeleten a helyük. Gyümölcsös ebben az irányban a legjobb. Kivéve a kemény hélyúakat, azok Nyugatra mennek, míg a tüskések Dél felé helyezkednek inkább. 

A Levegő szél fomájában szeret Északnyugatról fújni és a mozgással van összeköttetésben. Északnyugaton gépek, járművek találnak helyet, míg a mozgás és az anyagcsere folyamata is ott kedvező - játszótér, jóga - . Illatos virágok és fűszernövények itt érzik magukat jól. Magas, sűrű fa ne legyen erre. 

A Föld elem a nyugalom és a stabilitás. Délnyugaton lehet hegy, domb, vagy sziklakert, amelyek magasabbak a terület többi szintjénél, azaz jó sok a föld. Nyugodtan lehet itt a sarokba is pakolni nehéz dolgokat. Tároló, szülői háló, vagy munkaszoba itt a legkiválóbbak. Ne legyen szűk helyiség Délnyugaton és legyenek magas, sűrű fák - puha gyümölcs nélkül. A legtöbb betörés Délnyugatról történik, legyen magas és erős a Délnyugat. Víz egyetlen helyen lehet csak Délnyugaton. Délen nincs helye a víznek sehol. A Tűz elemet sem kedveli a Délnyugat, miközben a szél is pusztító ebből az irányból, ezért itt nem jó tüzet rakni, medencét telepíteni, vagy áramdobozt elhelyezni. 

A Tér a teremtés nyers, zavartalan állapotát képviseli, aminek az a legjobb, ha üres és csak a saját rezgéseik élnek benne. A teremtés a teremtettnek a közepén van mindig, ezért az épület, vagy építmény közepe nem lehet falakkal terhelve. Ha terhelve van, az is lehetséges, hogy az egész energiaháztartása az épületnek elvész, nem működik a teremtés, nem tud verni a szíve a Térnek, ami azt eredményezi, hogy egy objektumnak bár van közepe, de nincsen rezgő, élő közepe, amit 'Brahmastan'-nak neveznek. A Brahmastan tehát nem egyenlő magától a középponttal. Itt óriási a különbség. A legtöbb épületnek nincs ilyen rezgő és teremtő közepe a modern építészet által. 

A Brahmastan (Brahma = Isten) definíciója 4 pontos saroktól adódik, melyek a Tér rezgő közepét eredményezik. Ezeknek a sarkoknak a hiánya felborítja az egyensúlyt az elemek közt, illetve nem lehet Brahmastan-t létrehozni, nincs szabályos Tér, ami rezegni tudna. A sarkokon ezért is tilos a bejárat, nyílás, vagy ablak.

A Sthapatya Veda technológiája a korrekciónál itt lényegesen eltér a többi ismert korrekciótól és 4 fizikai sarkot alkalmaz, hogy az elemek jelen legyenek és a Brahmastan - a Tér szíve és tüdeje - kialakuljon, amivel az épületet, vagy területet élteti. A matematika az új méretek által adja meg az új rezgést, aminek következményeképpen az elemekkel és a Brahmastan-nal a nívót/miliőt egy jobb minőségbe, magasabb szintre helyezi.

Egy ilyen épület életre kel és jobban lesz, ami által a lakóit is jobban tudja támogatni. 

Ennél már csak az a hatásosabb - jóval -, ha az épület, vagy építmény alapból ritmusban és szimbiózusban van a megadott kritériumokkal, vagyis úgy épül fel. 

Ha az emberi testből kivonnánk akár egy elemet, nem tudna létezni, nemhogy működni. A Tér ugyanilyen kényes. Mint gyakorlatilag minden létező dolog. 

Nincs ez máshogy egy íróasztalnál, széknél, vagy annál a tárgynál, ami mindenkinek a kedvence: az ágy. 

Ezek a tárgyak szoros kapcsolatban vannak velünk. Az alvás ráadásul egy tudatalatti szinten történik, ami révén az ember alvás közben mindennek, ami körülötte zajlik, ki van szolgáltatva. Muszáj aludni, mindegy hogyan, a testnek szüksége van rá, így az ember örül, ha aludni mehet és nem is nagyon kritizálja, mi is történik körülötte, ahhoz túl létfontosságú a tevékenység. 

Pedig a körülöttünk zajló dolgok, azok is, amelyeket nem hallunk, lehetnek előnyünkre, vagy hátrányunkra. Egy ágynál, íróasztalnál, vagy épp széknél a megfelelő méret és arányok megfelelő rezgésbe hozzák a tárgyat, ami a tulajnak a rezgéséhez hangolva támogatja őt, védelmet eredményez. 

A legelső és legfontosabb matematikai számítás az azért felelős, hogy a lélek összhangban legyen - harmónikusan, éltetően rezegjen - egy tárggyal, épülettel, templommal, szoborral, létesítménnyel, vagy gyakorlatilag akármivel. Ha ez nincs meg, a méret nem jó. Ha ez a kritérium megfelel, akkor még sok-sok képlet vár arra, hogy tényleg jó legyen az élet és a lét többi területén is. 

Ennél a tudománynál nincsenek sablonok, szinte nincs két egyforma épület, illetve egyforma ember sem. Mindig, mindenkinek és mindennek egyéni a 'zeneszerkesztés'. Tudományos háttere miatt a legtöbb vallás használja a mai napig, ezért nem vallás, vagy hit. 

Ékszereknél is nagyon erősen befolyásolja az ékszert és hordozóját annak térbeli mérete és arányai. Teljesen független attól, milyen anyagból készült. Lehet egy drágakő, drága ötvözettel peches, vagy egy egyszerű vas gyűrű szerencsés. 

Járműveknél is adódnak térbeli, rájuk érvényes törvények, melyek jósolni és befolyásolni is tudják a rezgés eredményeit. 

Az itt-ott vásárolt szobrok is csak csekély eséllyel lehetnek kedvezőek az új tulajukra, nem annyira ajánlott egy negatív rezgésű szoborral együtt lenni, mégha olyat is ábrázol, ami szent. E tudomány szerint a matematika és a ritmus a legfontosabbak, amik a méreteket adják meg. Egy Istenség szigorúan matematikai szinten kötődik a templomhoz, vagy bárkihez, nem a színe, formája, díszlete vagy egyéb tulajdonságai által. Mindenkinél a matematika segítségével lehet kideríteni, hogy mihez és kihez illik, melyik kapcsolat éltető, miért, miért nem, meddig, stb. 

+ Ha a matematika, azaz a méretek jók, a rossz arányok és elrendezések gyengíthetik az eredményt jelentősen.

- Ha az arányok és az elrendezések jók, viszont a matematika nem jó, akkor minden hiába. 

A matematika adja meg mindennek az alapminőségét és csak utána kell a Teret rendezni. Azt harmóniában, olyan méreteket használva, amik az alap mérettel ritmusban vannak, ajánlott kialakítani, hogy a kiszámolt rezgés szépen érvényesülni és ezáltal működni tudjon. Mint egy beprogramozott önműködő gép. 

A végeredmény iránya erőfeszítésmentes nyugalom, egészség, szerencse, siker és boldogság. 

Sokaknak vagy pénzük van, vagy idejük, ritka az, akinek mindkettő megvan. Egy igazi Vaastu épület, vagy korrekció ezt szépen kiegyensúlyozza, tehát az Idő, ami végeredményben a legfontosabb egy ember - és minden - számára, az oldalára áll és vele együtt dolgozik. Ilyenkor a természet ritmusát és támogatását tapasztalja meg az ember, ami lassan megszünteti a stresszt, ezáltal egy mély nyugalmat is eredményez, ami gyógyító hatású tud lenni mindenféle betegségre és kapcsolatra nézve. A pénzzel ugyanezt teszi, illetve azt is támogatja, amire mélyebben az embernek szüksége lehet - amiről még talán nem is tud. :-) 

A bevétel és a kiadás áramlását másodikként számolják (a lélek rezgése volt az első), melyek akár minden bevételi, illetve kiadási szintet kiegyensúlyoznak. 

Az, hogy kinek mire van szüksége, nem biztos, hogy magától tudja. Eddig minden esetben a számítások mutattak igazán mélyen az élet különböző területeire, hogy hol van szükség és hol kevésbé. Egyéni beleszólása egy védikus építész tervezőnek munkája eredményében igazából nincsen, mivel ő csak számol, rendez, míg a lehető maximumot célozza meg, ami elvárt. Nem asztológiát elemez és arra alapoz, hanem időt számol, a különböző ritmusait az időnek hangolja az egyén saját időhullámaival össze. A Nakshatra asztronómiailag hullámhossz-mértéket képvisel, nem elemzésre szolgál.

Egy kotta készül, ami majd zene lesz. A tervező hallja a zenét, amit rajzol, vagy azt, ami le van rajzolva, anélkül, hogy a zene jelen lenne. 

Ezért is előnyösebb kézzel rajzolni és írni, de még számolni is, mint számítógépen. 

A matematikai képletek egyenként a hangszerek, melyeket mind külön hangolni kell, hogy egy megfelelő hangszer létrejöhessen. A koncert így tekintve az épület, építmény, vagy tárgy, amelyben össze kell hangolni a hangszereket egymással, ahol az elemek is hangszerekké válnak.  Az egész koncertnek tökéletesnek kell lenni azok számára, akiknek az objektum, vagy tárgy a jövőjük.

Így jön létre egy új Tudat, így teremtődik kellemes, ami további kellemeset teremt... :-) 

© Copyright
bottom of page